Annan Albumi kertoo kauppaneuvos Mustosen tyttären tarinan

24.03.2022

ANNAN ALBUMI – KAUPPANEUVOS MUSTOSEN TYTTÄREN TARINA

Kauppaneuvos Antti Juhana Mustosen nuorimman tyttären, Anna Aurora Marian (1866-1947) elämäntarina on nyt tallennettu kansien väliin. Sirpa Sulopuisto on kääntänyt Annan englanniksi ja ruotsiksi kirjoittamat muistelmat suomeksi.

Koskikatu 1, nykyinen Taitokortteli oli Annan lapsuuskoti. Muistelmien löytyminen oli jo sinällään pieni ihme, harvoin enää löytyy näin vanhaa ja arvokasta aineistoa. Professori Dennis Bamford on Annan pojanpojanpoika ja hänen ullakollaan on säilynyt paitsi Annan käsinkirjoittamat tekstit, myös runsaasti suvun vanhoja valokuvia ja kirjeitä. Anna oli viisivuotias, kun Mustosen perhe muutti Koskikatu 1:een.

 

Kun palaan lapsuusvuosiini, kuten nykyisin usein teen, tuntuu kaikki sadun kaltaiselta. Näin Anna kuvailee huoletonta pienen tytön elämää kuusilapsisessa perheessä. Kauppaneuvoksen perhe asusti Rantakadun puoleisessa siivessä ja Koskikadun puoli oli varattu palvelijoille. Mustosilla oli paitsi taloudenhoitaja, lukuisia piikoja ja renkejä, myös yhteinen puutarhuri kauppaneuvos Parviaisen kanssa sekä oma kalastaja ja maatilan hoitaja. Anna kertoo elävästi perheen arjesta ja juhlahetkistä sekä matkoista aina Keski-Eurooppaa myöten.

Anna menetti isänsä kymmenvuotiaana ja viisi vuotta myöhemmin myös äiti Lovisa kuoli. Nuori neito etsi itseään ja identiteettiään niin opiskelusta Helsingissä kuin uskonnosta ja nuorten yhteisistä huvituksista. Utran sahoilla työskennellyt britti-insinööri Thomas Bamford ihastui Annaan ja niin alkoi pitkä ”love story”. Perhe asui Utrassa, syntyi viisi lasta ja Annan aloitteesta saatiin Utran kirkon rakentaminen alulle. Annan tekemiä käsitöitä on yhä nähtävillä Utran pystyhirsikirkossa.

Vasemmalla Anna Eunice-tyttärensä kanssa, oikealla Annan aviomies Thomas Bamford

 

Utran sahojen lopettamisen jälkeen Bamfordit muuttivat Helsinkiin, sieltä Espooseen ja vuonna 1918 Englantiin. Anna palasi 1920-luvulla miehensä kuoleman jälkeen Suomeen lastensa ja lastenlastensa luo. Talvisodan puhjettua hän joutui vielä kerran muuttamaan Englantiin, missä hän kuoli vuonna 1947. Ympyrä sulkeutui, kun sukulaiset toivat Annan tuhkat Mustosen sukuhautaan Joensuuhun vuonna 2011.

 

ANNAN ALBUMI – Kauppaneuvos Mustosen tyttären tarina -teosta on myynnissä Taito Shopissa, Koskikatu 1 sekä Taitokorttelin verkkokaupassa

Annan Albumi - Kauppaneuvos Mustosen tyttären tarina -kirjan julkistamistilaisuudessa Leea Wasenius (graafinen suunnittelu ja taitto), Annan pojanpojanpoika Dennis Bamford sekä kirjan tekijä Sirpa Sulopuisto.

Oletko jo Taito-jäsen?

Liittymällä jäseneksi saat heti Taitokeskuksien ja Taitobussin neuvojien palvelut, kurssit sekä materiaalit käyttöösi jäsenhintaan!

Tilaa uutiskirjeemme!

Ostoskoriin 0