Joe Vintage 2023 valloittaa Taitokorttelin kesäkuussa

28.02.2023

 

Viime kesänä yleisön ihastuttanut Joe Vintage -tapahtuma järjestetään jälleen Joensuun Taitokorttelissa. Kaikille avoin koko perheen tapahtuma koetaan lauantaina 10. kesäkuuta klo 10–16.

Taitokorttelin alue täyttyy jälleen kellohelmoista, vintagevaatteista ja -esineistä, upeista autoista sekä menneitten vuosikymmenten viehätyksestä.  Samalla tapahtuma on huikea kunnianosoitus paitsi kädentaidoille ja käsityökulttuurille, myös kestävälle kuluttamiselle ja kierrättämiselle.

Tapahtumassa tuodaan esille vanhojen käsityötekniikoiden tarpeellisuutta nykyajassa, samoin sitä, miten vanhat käsityöammatit muuntuvat nykyaikaan. Suutareita, verhoilijoita ja kutojia tarvitaan edelleen. Esimerkiksi museoautojen entisöinti vaatii niin taitavan verhoilijan kuin maalarinkin. Mukana tapahtumassa tätä kaikkea edustamassa ovat mm. maineikkaat joensuulaiset käsityöalan yritykset Liituraita ja Sulokas sekä joensuulaislähtöinen, nykyisin Helsingissä kivijalkamyymälää pitävä Rubylea.

Tapahtumassa järjestettävien Taitokeskuksen työpajojen kautta vanhat käsityötekniikat ja niiden hyödyntäminen modernisti tulevat havainnollisesti esille. Aineettomasta kulttuuriperinnöstä tulee aidosti elävää ja merkityksellistä niin lapsille kuin aikuisille, kertoo Taito Pohjois-Karjala ry:n markkinointi- ja kulttuurituottaja Sarah Laukkanen.

 

Vintageharrastus puolestaan on kestävää kuluttamista ja kierrättämistä, jos mikä. Vanhat esineet ja mm. vaatteet sekä asusteet korjataan, jotta niitä voi edelleen käyttää. Taito Pohjois-Karjala ry on Joe Vintage -tapahtumansa kanssa kiinni trendien aallonharjassa, sillä mm. vanhat sisustusesineet sekä huonekalut ovat nyt erityisen suosittuja. Vanhan uudistaminen kytkeytyy suoraan ajan henkeen ja arvoihin, se on ekologista ja vastuullista kuluttamista.

- Taito Pohjois-Karjala ry pyrkii osaltaan olemaan mukana kestävän kuluttamisen nostamisessa yleiseen tietoisuuteen. Koronapandemia nosti itse, omin käsin tekemisen hurjaan suosioon, eikä tuo suosio osoita notkahtamisen merkkejä. Villasukat, villapaidat ja räsymatot ovat vain pieni esimerkki siitä, mitä nyt halutaan taas itse opetella tekemään. Somen myötä näistä on tullut ilmiöitä aina vain nuorempien parissa, Laukkanen kertoo. 

Vuosikymmenten takaiset vaatteet, asusteet, huonekalut ja astiat ovat nyt jos koskaan trenditietoisten valinta. Jos nämä esineet ovat kestäneet viisikymmentä, kenties jopa sata vuotta, niin miksipä ne eivät kestäisi oikein huollettuina ja korjattuina myös lähivuosikymmenet?

​​​​PIN UP SISKO -KILPAILU KÄYDÄÄN TAITOKORTTELIN LAVALLA

Mukana tapahtuman järjestelyissä on mm. Pin Up Siskot ry. Osana tapahtumapäivää Taitokorttelin lavalla käydään Pin Up Sisko 2023 -vintagemallikilpailu.

Kuva: Kari Muona Natural Light Only Photography

 

Pin Up Siskot ry jatkaa siis viime kesästä tutulla linjalla tuoden Taitokortteliin upeita kilpailijattaria mittelemään Pin Up Sisko -23 tittelistä. Kilpailu poikkeaa valtavirran kauneus- ja mallikilpailuista monin tavoin, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Hanne Kytökangas.

- Kisaa ei käydä sosiaalisessa mediassa, eikä yleisön suosikkityttökään ratkea nappia painamalla. Voittajat ratkaistaan vanhan ajan kauneusmittelön perinteitä noudattaen paikan päällä Taitokorttelissa, jossa yleisö on hurmattava. Ratkaisevaa ovat luonteva esiintymistaito, yleisön kohtaaminen ja sisarellinen joukkuehenki, Kytökangas kuvailee.

Pin Up Siskot ry on nuoresta iästään huolimatta ennättänyt ottaa vankan jalansijan maamme pin up -kentässä. Vaikka yhdistys toimii ensisijaisesti Itä-Suomen alueella, löytyy sen riveistä lajin harrastajia ympäri maan.

- Ehkäpä silminnähden havaittava vahva ja avoin yhteisöllisyys, sisarellisuus, on Pin Up Siskojen suosion ja menestyksen ydin, Hanne Kytökangas pohtii.

​​​​​​UPEAT AUTOT IHASTUTTAVAT KAIKEN IKÄISIÄ TAPAHTUMAVIERAITA

Autokerho Hot Rodders Polvijärvi ry puolestaan järjestää upeiden autojen näyttelyn Pohjoisen Rantapuiston alueella sekä harrasteautoparkin. Nähtävänä on entisöityjä ja palkittuja menopelejä sekä museoautoja.

 

Hot Rodders Polvijärvi ry odottelee kovasti kevään etenemistä ja harrasteautojen ilmestymistä katukuvaan, kertoo puheenjohtaja Mika Rieppo.

- Joe Vintage avaa jälleen kesäkauden tapahtumat. Viime vuonna sää suosi tapahtumaa ja Rantapuistossa kulki ihmisvirta läpi alueen koko päivän. Ihmiset olivat iloisella mielellä liikkeellä ja pysähtyivät ihmettelemään hienoja autoja, muistelee Mika Rieppo.

- Yksi kerhomme vahvuus on se, että emme ole pelkästään jenkkiautokerho - vaikka tammikuun Amerikan Rauta -lehdessä olikin meidän kerhoesittelymme. Näin saamme myös Joe Vintageen kokoon kivan kattauksen eri maissa eri vuosikymmeninä valmistetuista vanhoista ajoneuvoista, joissa kaikissa on jotakin hienoa ja omalaatuista, Rieppo kertoo.

Lisäksi MC Varatuluppa tuo Taitokortteliin vanhoja mopedeja.

Tapahtuman tunnelman täydentävät upeasti teemaan sopivat Pääesiintyjät-orkesteri sekä Pate Friman & The Rebellion. Tapahtuman avaa Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen. Juontajana toimii Nelli Hyttinen (MTV).

​​​​​​

Oletko jo Taito-jäsen?

Liittymällä jäseneksi saat heti Taitokeskuksien ja Taitobussin neuvojien palvelut, kurssit sekä materiaalit käyttöösi jäsenhintaan!

Tilaa uutiskirjeemme!

Ostoskoriin 0