Lasten ja nuorten yhteisöhanke #ryijyfiilis on valmis - ryijyä tehtiin myös Joensuussa

02.02.2022

 

Suomen Käsityön Ystävien tuottama kulttuuriperintöhanke #ryijyfiilis on saapunut päätökseen ja yhteinen ryijy on valmis. Tammikuussa 2021 alkaneessa hankkeessa yhteisötaideteosprojekti kiersi materiaaleineen taiteen perusopetuksen käsityökouluissa eri puolilla maata. Mukana oli vuoden kuluessa yli 200 lasta ja nuorta.

Näiden lasten ja nuorten yhteistyönä syntyi ryijy, jossa he ilmaisevat tunteita värikkäillä langoilla ja perinteisellä tekniikalla.

Joensuulaiset lapset ja nuoret innolla mukana

Viimeisenä etappinaan ryijy vietti viikon ajan Joensuun Taitokorttelissa lokakuun alussa. Ryijyä tehtiin kahdessa käsityökouluryhmässä, joissa oli mukana yhteensä kaksitoista 7 – 13 -vuotiasta lasta ja nuorta.

Täytettävänä oli iso kolo ryijyä sekä ommeltavana ryijyn yläreuna, kertoo käsityökoulun opettaja Rosa Uimi.

- Osa lapsista tiesi jo, miten ryijyä ommellaan ja he olivat päässeet sellaista kokeilemaan. Suurimmalle osalle tekniikka oli kuitenkin uusi. Suurella innolla tätä ryijyä yhdessä tehtiin. Joku innostui suunnittelemaan isomman kuvion, kun taas toinen ompeli vain muutaman nukan, Rosa Uimi muistelee ryijyn tekoa.

Joensuulaisten käsissä ryijyyn päätyi erityisesti eri pastellisävyjä. Luovan työskentelyn ohessa opittiin uusia tietoja ja taitoja perinteisestä käsityötekniikasta.

- Tällaiseen yhteisölliseen projektiin osallistuminen on varmasti merkityksellistä ja mielenkiintoista, kun pääsee ihailemaan oman työnsä tulosta osana suurempaa kokonaisuutta, Rosa Uimi arvelee.

Ryijy Lasten ja nuorten taidekeskukseen

Suomen Käsityön Ystävät toivoi Taitoliiton suojelijalta, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukiolta ehdotusta syntyneen ”Tunteita”-ryijyn sijoituspaikaksi. Hänen ehdotuksestaan ryijyn saa Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo Helsingissä. Ryijy julkistetaan Annantalossa lauantaina 5. helmikuuta.

Kevätkauden kerhoryhmissä on vielä tilaa

Lasten Taito-käsityökoulu Kässässä annetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista käsityön opetusta 7-13-vuotiaille lapsille ja nuorille. Joensuussa kevään 2022 ryhmiin mahtuu vielä mukaan. Lisätietoja Taitokorttelin verkkosivuilla.

Oletko jo Taito-jäsen?

Liittymällä jäseneksi saat heti Taitokeskuksien ja Taitobussin neuvojien palvelut, kurssit sekä materiaalit käyttöösi jäsenhintaan!

Tilaa uutiskirjeemme!

Ostoskoriin 0